Eikenprocessierups

Ook Hattem heeft last van de eikenprocessierups. De rupsen zorgen vooral in de zomerperiode voor ongemak. Zoals huidirritaties en allergische reacties. Wij laten de eikenprocessierups jaarlijks preventief bestrijden door een erkend bedrijf.

Het ongemak dat de processierups veroorzaakt is het grootst tussen half mei en eind juni. Dit is als de rupsen brandharen krijgen. Maar ook in de maanden daarna hebben mensen nog last van de rups. Als de rupsen verpoppen tot vlinder. De wind verspreidt de brandharen verder vanuit de nesten. Krijg je brandharen van de eikenprocessierups op je huid of in je haren? Krab dan niet, maar spoel je huid of haar met water. Bij blijvende jeukklachten kun je het beste contact opnemen met je huisarts.

Wat kun je zelf doen?

Zaai inheemse bloemen. En dan met name vroege bloeiers. Denk aan fluitenkruid, paardenbloem, hoefblad, duizendblad en madelief. De bloemen zorgen voor (roof)insecten. Zoals bijvoorbeeld de sluipwesp, sluipvlieg en gaasvlieg. Deze roofinsecten helpen de eikenprocessierups verwijderen.

Ook helpt het om nestkastjes voor kleine zangvogels, koolmees, pimpelmees, spreeuw en ringmus op te hangen. Jonge vogels hebben veel eten nodig en vinden de eikenprocessierupsen erg lekker. Vleermuizen eten motten, dus een vleermuiskast in de buurt van een eikenboom scheelt weer nieuwe rupsen.

Wat doen wij?

De bestrijding van de eikenprocessierups in Hattem gebeurt door een erkend bedrijf. Op plekken waar in vorige jaren rupsen zaten, spuit dit bedrijf preventief met een biologisch bestrijdingsmiddel. Dat gebeurt in het voorjaar, zodra het blad aan de bomen komt. Het middel is veilig voor mens en dier en richt zich alleen op rupsen.

Een eikenprocessierupsennest gezien?

Zie je een nest met eikenprocessierupsen? Meld het ons via (038) 443 16 16 of eenvoudig online via het formulier melding openbare ruimte. Dan verwijderen wij dit nest. Heb je een nest in je eigen tuin? Ga hier niet zelf mee aan de slag. Maar schakel een professional in.