Wilde zwijnen

We krijgen regelmatig meldingen dat wilde zwijnen de bebouwde kom van Hattem in trekken. De zwijnen zijn op zoek naar een lekker hapje en wroeten hierdoor gazons om. Maar soms zijn ze ook echt van het pad af. Ze weten dan niet meer precies waar ze zijn.

Heb je overlast van wilde zwijnen in of rondom je tuin? Bel dan niet met de politie. Maar neem contact met ons op (038 443 16 16). Je kunt ook online een melding openbare ruimte doen. Een specialist faunabeheer volgt de zwijnenpopulaties in en om Hattem nauwlettend. Hij inventariseert klachten en coördineert het faunabeheer. Hij kan je te woord staan en advies geven hoe de overlast te beperken. De faunabeheerder onderhoudt contact met de jagers bij Molecaten, het Gelders Landschap en de gemeente Hattem. Ook heeft hij regelmatig contact met onze buurgemeenten Heerde en Oldebroek.

Wat kun je zelf doen tegen overlast van zwijnen in je tuin of woonwijk?

  • Je kunt een stroomdraad spannen of een hekwerk plaatsen. De kosten hiervan zijn voor jezelf.
  • Houd je hond aangelijnd. Zwijnen vallen niet zomaar mensen aan, dit doen ze zelden. Alleen als er honden op de zwijnen afkomen, gaan ze in de verdediging. Blijf stil staan en ren niet weg.
  • Heb je toch schade? Kijk dan of je verzekering iets voor je kan betekenen.

Afval

Er wordt nog steeds tuinafval in de bosranden gedumpt. Ook in wijken waar de overlast het grootst is. Tuinafval gaat composteren. Zeker als het warm en vochtig is. En dat trekt insecten aan. Als de wilde zwijnen de composthopen hebben doorzocht, trekken ze meteen de aangrenzende wijken in op zoek naar meer eten.

Contact

Heb je vragen over wilde zwijnen? Of ondervind je overlast? Neem dan contact op met de heer M. Rietveld via (038) 443 16 16 of maak direct online een melding.