Nieuwsbrief - Mei 2024

Na heel veel regen laat het voorjaar zich eindelijk af en toe zien. Er zijn een paar mooie voorjaarsdagen geweest. Heerlijk die zon! Iedereen komt in beweging, kinderen spelen buiten, tuinen worden gesnoeid en geschoffeld.

Het voorjaar geeft energie en nieuwe ideeën. Energie proef en voel ik ook bij de bedrijfsbezoeken die ik regelmatig mag doen. Wat een passie, vakmanschap en enthousiasme.

Een belangrijk thema in Europa, in Nederland en dus ook in Hattem is duurzaamheid. Dan gaat het vaak over zonnepanelen, elektrisch vervoer, circulariteit. Wat mij betreft gaat het dan ook over een duurzame arbeidsmarkt en een duurzame samenleving. Kan iedereen lezen en schrijven? Zijn er mogelijkheden om te werken als je een beperking hebt? Dit zijn vraagstukken die niet één, twee, drie opgelost zijn. Dit zijn vraagstukken waar iedereen zijn steentje aan zal moeten bijdragen. 
Het is goed om te merken dat in Hattem veel steentjes worden opgepakt. Mooie voorbeelden zijn de initiatieven in de GreenDeal Hattem.

Het ondernemersevent op 6 april bij Regio Zwolle United stond ook in het teken van duurzaamheid. Ik kijk terug op een mooie middag en avond. En dan niet alleen omdat PEC Zwolle won van Excelsior. Een leuke bijeenkomst met veel nieuwe ontmoetingen en hernieuwde kennismaking.

Margriet Brouwer

Regionale informatie

Zakelijke agenda

  • 21 mei en 18 juni van 14.30 tot 17.30 uur: Leer- en werkkringen: de impact van de CSRD voor de maakindustrie, Hogeschool Windesheim, Campus 2, 8017 CA Zwolle.
  • 28 mei van 12.00 tot 17.30 uur: Dag van de Robotica x Smart Industry update, Perron038, Hanzelaan 95B, 8017 JE Zwolle.

Leer- en werkkringen: de impact voor de CSRD voor de maakindustrie

De Corporate Sustainable Reporting Directive (CSRD) begint stap voor stap zijn weg te vinden binnen bedrijven in het mkb. Misschien heb jij het ook al ervaren. CSRD-plichtige ondernemingen zijn volop in de voorbereiding om ‘CSRD-proof’ te kunnen rapporteren. Deze ondernemingen beginnen een informatie uitvraag te doen in de keten, richting het mkb. Daarmee nemen de vragen van mkb’ers toe: Welke informatie is nodig en gewenst? Waarom is deze informatie relevant? Wat kan ik zelf met deze data om mijn bedrijfsvoering toekomstbestendig te houden? En is het handig dat ik zelf ook ga voldoen aan de richtlijnen van CSRD?

Om ondernemers te helpen organiseert het programma BOOST Circulair in Zwolle, Enschede en Arnhem leer- en werkkringen over de impact van de CSRD in de maakindustrie. De leer- en werkkringen vinden plaats op: 25 april, 21 mei en 18 juni 2024. Lijkt dit je interessant, meld je dan aan! de impact van de CSRD voor de maakindustrie.

Dag van de Robotica X Smart Industry update

Robotiseren gaat verder dan aan het werk gaan met robots. Ook technici spelen een belangrijke rol in het ontwerpen van productieomgevingen waarin mens en robot het beste met elkaar samenwerken. Aan hen de taak om gerobotiseerde systemen te bedenken, te bouwen, te onderhouden en aan te passen, zodat deze perfect blijven aansluiten op de behoeften van de klant, het maakbedrijf en de technicus zelf. Deze rol vraagt om de juiste ondersteuning vanuit de maakindustrie. Maar welke ondersteuning is er nodig? En hoe moet dat ingeregeld worden?  Meld je aan voor de Dag van de Robotica.

Informatie van de gemeente

Energielabel C voor kantoren: een stap op weg naar duurzaamheid

In deze tijd, waarin de impact van klimaatverandering steeds meer voelbaar wordt, is het streven naar duurzaamheid niet alleen een cruciaal belang maar ook een verplichting vanuit de overheid. Het energielabel voor C is een verplichting vanuit de overheid sinds 1 januari 2023, om het primair fossiel energiegebruik te verminderen en een duurzame toekomst te waarborgen. Het energielabel is een beoordelingssysteem dat de energie-efficiëntie van een bedrijfsgebouw aangeeft. Het doel van een energielabel is om bedrijven te informeren over hun energieverbruik en hen te stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen.Het behalen van een energielabel C vereist dat panden, waaronder dus ook kantoorgebouwen, aan specifieke energieprestatienormen moeten voldoen. Dit betekent

dat ze energie-efficiënter moeten worden, waardoor het energieverbruik wordt verminderd. Dit resulteert niet alleen in lagere energierekeningen voor eigenaren en gebruikers, maar ook in een aanzienlijke kostenbesparing op de lange termijn. Door het investeren in energiebesparende maatregelen, zoals het verbeteren van isolatie, het gebruik van energiezuinige lichtsystemen en het  optimaliseren van verwarming en -ventilatiesystemen kunnen kantoorgebouwen hun operationele kosten aanzienlijk verlagen.

Er zijn enkele uitzonderingen van toepassing op deze verplichting. Bekijk goed of deze van toepassing zijn of raadpleeg de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Terugblik ondernemersevent Regio Zwolle United 

Met een groepje ondernemers zijn we op de fiets richting het PEC Zwolle stadion gegaan. Het event begon met een inhoudelijke bijeenkomst. Ilse Sijtsema, parkmanager van Hessenpoort, nam ons mee in de wereld van de Energie hub en wat daar allemaal bij komt kijken. Daarna gaf Arjen van Dieren van Traffic Supply een presentatie over hoe zij hun nieuwe bedrijfspand toekomstbestendig maken. We hopen hiermee veel ondernemers te kunnen inspireren.
Tijdens het lopend buffet kwamen de gesprekken op gang en met aansluitend de wedstrijd PEC Zwolle – Exelsior was het een zeer geslaagde avond.

Van der Zee Stichting

Afgelopen maand hebben wij kennisgemaakt met de Van der Zee Stichting. Wat een enthousiaste mensen met hart voor de regionale ondernemers. De Van der Zee Stichting ondersteunt ondernemers, bedrijven, andere organisaties en initiatieven die de werkgelegenheid op de Noord-Veluwe stimuleren.  Daarmee levert de stichting een bijdrage aan een leefbare en economisch gezonde regio. 

De huidige Ir R.R. van der Zee Stichting is voortgekomen uit de ‘Stichting tot Instandhouding van de Berghuizer Papierfabriek’. Deze Stichting werd in 1982 opgericht om de Berghuizer Papierfabriek te Wapenveld van een dreigend faillissement te redden. In die tijd bood het bedrijf werk aan ca. 500 mensen. De toenmalig directeur van de Berghuizer Papierfabriek, Rob van der Zee, initieerde een certificatenplan waarbij voldoende financiële middelen konden worden opgehaald om het bedrijf te redden. Met het behoud van de fabriek kwam de oorspronkelijke taakstelling van de Stichting te vervallen. Als nieuwe hoofdtaak voor de Stichting geldt sindsdien: het behoud en uitbreiding van de werkgelegenheid en het stimuleren van de leefbaarheid van de regio.
Benieuwd wat de Van der Zee Stichting voor u kan doen? Neem een kijkje op de website: Van der Zee Stichting.

Bedrijfsbezoeken

Op 4 april zijn we op werkbezoek geweest bij Houtwerk Hattem. We werden zeer gastvrij ontvangen in deze mooie ronde fabriek aan de rand van Hattem. Wat een passie binnen dit bedrijf voor het hout bewerken. De echte ambachtslieden zijn hier aan het werk.  Geen massaproductie, maar alles wordt vanuit passie ontwikkeld en ieder object is uniek. Het volledige proces van de bomenveiling tot aan het eindproduct is ons vol enthousiasme verteld. Een mooi bedrijf waar Hattem trots op kan zijn!

Wij vinden het belangrijk om regelmatig contact met het bedrijfsleven te hebben. Wij bezoeken daarom regelmatig ondernemers in alle sectoren in onze gemeente. Wil je de wethouder of het college graag een keer bij jou op bezoek hebben om jouw bedrijf te laten zien en in gesprek te gaan? Meld je dan aan via: ondernemer@hattem.nl

Terugblik Netwerkavond Starterscollectief Veluwe

Op 9 april was er een netwerkavond van het Starterscollectief Veluwe in Hattem. Het thema was pitchen en netwerken. In de wereld van ondernemerschap is een goede pitch noodzakelijk. Het is niet alleen een kwestie van wat je doet en wat je op kan lossen voor je klant, maar vooral hoe je het vertelt. Dit  is dit zo belangrijk omdat jouw pitch de eerste indruk is die potentiële klanten, investeerders of samenwerkingspartners van jou krijgen. Op deze netwerkavond oefenden onze startende ondernemers met hun pitch met hun mede-ondernemers. Waardevolle feedback werd gegeven en iedereen ging met een aangescherpte pitch naar huis.

Contact met de gemeente

Heb je als ondernemer vragen, wensen of klachten over ondernemen in Hattem? Wij helpen je graag. De bedrijfscontactfunctionaris Lizanne Schipper is het aanspreekpunt voor het bedrijfsleven. Neem telefonisch contact op via het algemene nummer (038) 443 16 16 of via de mail: ondernemer@hattem.nl

Deze nieuwsbrief maken we samen

Via deze nieuwsbrief houden wij je op de hoogte van de vele ontwikkelingen die we met elkaar doormaken. Heb je suggesties voor onderwerpen in deze nieuwsbrief? Dan horen we dit graag!