Monument Zuiderzeestraatweg

Aan de Zuiderzeestraatweg, achter de Welkoop, staat een monument dat is opgericht ter nagedachtenis aan twee geallieerde vliegers die zijn omgekomen toen hun toestel hier neerstortte.

Op 27 november 1944 stegen ‘s avonds vijftien De Havilland Mosquito vliegtuigen op vanaf de Engelse vliegbasis Thorney Island. 

mosquito

Zij hoorden bij het 464ste squadron van de Royal Australian Air Force. Drie toestellen hadden opdracht gekregen het spoorwegverkeer in Noord- en Oost-Nederland te verkennen en te vernietigen. Nadat ze tussen Deventer en Zutphen de locomotief van een stilstaande trein hadden uitgeschakeld, vlogen ze verder richting Zwolle. 

Daar werd de formatie omstreeks 21.30 uur verbroken. De Mosquito HR 353 met piloot William Greenshields (27 jaar) en navigator Ted Norman (23 jaar) cirkelde rond boven de IJsselbrug en het spoorwegemplacement in Zwolle. 

Het toestel werd geraakt door Duits afweergeschut, dat aan de Hilsdijk in Hattem stond.  Piloot William Greenshields probeerde de Mosquito met een scherpe draai naar rechts uit het vuur te halen, maar het kwam weer terecht in het vuur van Duits luchtafweergeschut. Het toestel stortte neer in de oude spoordijk, waarbij beide vliegers om het leven kwamen. 

Ted Norman en William Greenshields zijn op  30 november 1944 begraven op begraafplaats de Kranenburg in Zwolle.  

De gedenksteen

De gedenksteen aan de Zuiderzeestraatweg geplaatst op initiatief van de heren Henk Stalenburg en Herman Koopman. Het monument is op 19 april 1995 onthuld door een vertegenwoordiger van de Australische Ambassade. 

Zuiderzeestraatweg monument met bloemen

Herdenkingen

Het monument is geadopteerd door de Sint Andreasschool. Elk jaar leggen de leerlingen hier bloemen om Ted Norman en William Greenshields te herdenken.