Monument aan de Geldersedijk

Op 4 april 1945 schoten de Duitsers zes willekeurige gevangenen uit de Zwolse gevangenis dood bij de afrit naar de steenfabriek aan de Geldersedijk. Het was een wraakactie van de Duitsers omdat het verzet een spoorlijn in Ommen had opgeblazen. De gedenksteen staat aan de binnenkant van de dijk in het parkje bij de Hollewand.

De slachtoffers

  • Dirk Eskes was commandant van de Radiodienst van de Raad van Verzet, hij werd 31 jaar.
  • Gerrit Bertus (Ben) Buunk was geheim agent en verzetsstrijder, hij werd 27 jaar.
  • Floris van Laaken was radiotechnicus in het verzet, hij werd 25 jaar.
  • John Patrick Standidge Austin was een sergeant van het Engelse Royal Berkshire Regiment en lid van het Jedburgh team, hij werd 21 jaar. Austin heeft een oorlogsgraf gekregen op de Algemene Begraafplaats aan de Kerkhofdijk in Hattem.
  • Gerrit van Unen was corveeër in Oldebroek, hij werd 23 jaar.
  • Dirk van Diepen was arbeider, hij werd 48 jaar.

Monument Geldersedijk met bloemen

Herdenkingen

Jaarlijks vindt hier een herdenking plaats op 4 mei om 18.00 uur. De scouting hangt de vlag halfstok en afgevaardigden van het 4 en 5 mei comité en het college van burgemeester en wethouders leggen hier een bloemenkrans. We zijn twee minuten stil en door een muzikant wordt de Taptoe geblazen. Geïnteresseerden zijn hierbij van harte welkom.

Het monument is geadopteerd door de Sint Andreasschool. De school organiseert jaarlijks rond een herdenking met de hoogste groepen.

 Monument Geldersedijk meisjes leggen bloemen