Programma dodenherdenking 2022

Op woensdag 4 mei 2022 zijn we in Nederland om 20.00 uur twee minuten stil. Dan herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Ook in Hattem worden herdenkingen georganiseerd.

Herdenking bij de monumenten

Bij de monumenten aan de Geldersedijk, het Katerveer en op de begraafplaats aan de Kerkhofdijk worden door het 4 en 5 mei comité Hattem en het college kransen gelegd. Zij worden bijgestaan door de scouting en een muzikant van de Christelijke Muziekvereniging Hattem (CMH). De ceremonie bij deze monumenten begint om 18.00 uur. Geïnteresseerden zijn van harte welkom.

Samenkomst in de Andreaskerk

Om 19.15 uur begint in de Andreaskerk op de Markt de herdenking. De kerk is vanaf 18.45 uur geopend. Naast een toespraak van burgemeester Marleen Sanderse leest Silje Fiks van de Van Heemstraschool een zelfgeschreven gedicht voor. Gerrit van Keulen vertelt een verhaal van zijn vader Jan over diens jeugd in Hattem tijdens de Tweede Wereldoorlog. Veteraan Marco Pater spreekt over zijn missies voor vrede en vrijheid. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Jaap Zwart en het jeugdorkest van CMH.

Herdenking op de Markt  

Aansluitend aan de herdenking is om 19.45 uur de kranslegging bij het gedenkteken op de Markt door het 4 en 5 mei comité en het college. Ook legt de Van Heemstraschool een bloemstuk namens alle Hattemse basisscholen. Het programma is als volgt:

  • Koralen door de CMH
  • Kranslegging en klokluiden
  • Taptoe en twee minuten stilte
  • Samenzang: eerste en zesde couplet van het Wilhelmus 
  • Slotwoord door burgemeester Marleen Sanderse

Requiem in de Andreaskerk

Jubilate Deo verzorgt dit jaar het requiem van Charles Gounod. De kerk gaat open om 20.20 uur. De uitvoering begint om 20.30 uur. De toegang is vrij.

Live uitzending RTV Hattem

Vanaf 19.15 uur kan de herdenking in de kerk en op de Markt live gevolgd worden via RTV Hattem.