Omgevingsvergunning aanvragen

Wil je bouwen, verbouwen of op een andere manier iets aan de omgeving veranderen? Dan kan het zijn dat je daarvoor een vergunning nodig hebt.

Beschrijving

Controleer of je een vergunning nodig hebt

Je hebt niet overal een vergunning voor nodig. Controleer in het Omgevingsloket of je een vergunning nodig hebt voor de activiteit. Is dit niet het geval, dan hoef je geen contact met ons op te nemen en kun je aan de slag.

Ik wil checken of ik een vergunning nodig heb

Als uit de vergunningcheck blijkt dat je een vergunning nodig hebt, dan heb je de volgende mogelijkheden.

Je kunt een conceptverzoek indienen voor het plan

Je hebt een plan uitgewerkt. Dan is het voordat je de vergunningaanvraag doet handig om te weten of het plan haalbaar is. Of het plan binnen het omgevingsplan van de gemeente past. Of het bijvoorbeeld voldoet aan de regels die gelden voor welstand, de natuur of het milieu. En of andere overheden eraan mee kunnen werken. 
Dien daarom een conceptverzoek in. Wij geven je dan een voorlopig oordeel over de wenselijkheid van het plan. En laten we weten of je nog extra onderzoek moet doen. Zo krijg je de nodige zekerheid over de haalbaarheid van het plan, al voordat je het plan volledig uitgewerkt hebt.

Een conceptverzoek indienen:

  • Klik hieronder op ‘Ik wil een conceptverzoek indienen’
  • Log hier in met DigiD
  • Start de aanvraag
  • Lever zoveel mogelijk informatie aan
  • Kies er bij stap 7 voor om de aanvraag in te dienen als conceptverzoek

Als je het conceptverzoek hebt ingediend, nemen wij contact met je op over het plan. Aan het indienen van een conceptverzoek zijn kosten verbonden. Dit noemen we leges. Vraag je na een conceptaanvraag definitief een vergunning aan? Dan betaal je daarvoor minder voor de vergunningaanvraag. 

Let op: je kunt je plan pas uitvoeren als je de definitieve vergunning hebt. 

Ik wil een conceptverzoek indienen

Je kunt direct een vergunning aanvragen

Weet je zeker dat het plan zo goed uitgewerkt is, dat je direct een vergunning aan kunt vragen? Start dan de aanvraag in het Omgevingsloket. Twijfel je toch ergens over? Dien dan eerst een conceptverzoek in. Zo kun je - als het plan haalbaar lijkt - uiteindelijk snel en nog beter voorbereid de aanvraag doen.

Ik wil direct een vergunning aanvragen

Ik heb een idee dat ik wil verkennen

Heb je een idee dat nog niet vastomlijnd is? Een idee waarvan je denkt dat het de moeite van het verkennen waard is? Of heb je een plan dat je eerst aan ons voor wil leggen? Vul dan onderstaand formulier in. Je hebt DigiD, DigiD namens een bedrijf of eHerkenning nodig.

Aanvraag verkennen initiatief

Ik wil graag hulp bij mijn volgende stap

Heb je een idee waarvan je niet weet of het al concreet genoeg is om als conceptverzoek in te dienen? Is het nog een vaag idee, twijfel je of het plan of idee binnen het omgevingsplan past of wil je weten of je alle benodigde onderzoeken wel gedaan hebt? Neem dan contact met ons op. Dan helpen wij je bij jouw keuze en bespreken we samen wat voor jou de beste vervolgstap is. 

Je kunt online een afspraak maken

Kosten

Voor het behandelen van een conceptverzoek berekenen wij kosten. Ook voor de behandeling van een omgevingsvergunning berekenen wij kosten. Deze zijn afhankelijk van de activiteiten waarvoor je een vergunning aanvraagt. In de tarieventabel bij de legesverordening 2024 vind je deze kosten.